Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Groen licht voor iWmo en iJw 2.0

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

31 december 2015 – Op het portaal Knooppuntdiensten van het Inlichtingenbureau en het knooppunt van VECOZO vindt met ingang van maandag 4 januari 2016 de overstap plaats naar de 2.0-versies van de iStandaarden iWmo en iJw.

Zorgaanbieders en gemeenten kunnen die dag vanaf 9.00 uur weer beginnen met de uitwisseling van berichten. Dan zijn ook de servicedesks van het Inlichtingenbureau (voor gemeenten) en VECOZO (voor zorgaanbieders) voor ondersteuning bereikbaar. De servicedesks zijn gesloten vanwege nieuwjaarsdag en het weekend van 2 en 3 januari.

Flexibeler en met twee nieuwe berichtensets
De nieuwe informatiestandaarden waarbinnen berichten worden uitgewisseld, zijn technisch en functioneel een verbeterde versie van iWmo en iJw 1.0. Bovendien zijn iWmo en iJw 2.0 aangepast aan de nieuwe taken die gemeenten en zorgaanbieders hebben binnen het sociaal domein.

Uitvoeringsvarianten
iWmo en iJw 2.0 kennen een grote flexibiliteit, die gericht is op de drie uitvoeringsvarianten: inspanningsgericht, outputgericht en taakgericht. Daarmee sluiten de standaarden beter aan bij de gewenste sturingsrelatie tussen gemeenten en zorgaanbieders.

Nieuwe berichten
Nieuw zijn de berichtensets ‘Verzoek om Toewijzing + retourbericht’: de WMO315/WMO316 (iWmo 2.0) en JW315/JW316 (iJw 2.0). Met de berichten kunnen zorgaanbieders aan gemeenten laten weten dat voor een cliënt een zorgtraject begint. Daarnaast is het in de 2.0-standaarden mogelijk om het declaratiebericht te gebruiken als factuur: hiervoor dienen de WMO303F en JW303F. Wilt u meer weten over de nieuwe berichten? Kijk dan op de website van de VNG.

Nog niet overgestapt op 2.0? Gebruik de conversiediensten.
Zorgaanbieders en gemeenten die nog niet op 1 januari 2016 zijn overgestapt op 2.0, kunnen hun 1.0-berichten laten converteren.
• Conversiedienst van het Inlichtingenbureau voor gemeenten
• Conversieservice van VECOZO voor zorgaanbieders

Conversie tot 1 april 2016
De conversiediensten werken tot 1 april 2016. Gemeenten en zorgaanbieders moeten binnen drie maanden overstappen op de nieuwe standaard. Zorgaanbieders die niet beschikken over een backofficesysteem kunnen gebruikmaken van de Berichtenconverter van Zorginstituut Nederland voor zorgaanbieders en gemeenten. U bereikt deze module via het tabblad Modules.

Hulp bij planning van de overstap
Om de overstap te plannen kunt u gebruikmaken van het Stappenplan Overstap 2.0.

primary@149.210.155.96