1. Wat is jouw rol in het team?
Sinds 2018 werk ik met veel plezier als business analist in het programma. Ik focus mij primair op knelpunten, kansen en waarden en de eerste functionele procesuitwerkingen (huidig en gewenst).
2. Waar ga je voor? Wanneer ben jij in jouw bijdrage geslaagd?
Een geoptimaliseerd en geaccepteerd proces opleveren voor alle stakeholders met daarin een nieuwe actieve rol voor de cliënt. Digitalisering betekent indirect optimalisering. Het netwerkmodel iWlz als middel en de (onlangs) gedefinieerde kansen als doel.
Het is voor mij geslaagd als we bijvoorbeeld de volgende resultaten bereikt hebben:
- versimpeling van het iWlz-proces, in het bijzonder voor de cliënt/verwant;
- vermindering van administratieve lasten voor zorgaanbieder, zorgkantoor, CAK, CIZ;
- eerste beweging in gang zetten om een soepele domeinoverstijgende samenwerking te bewerkstelligen tussen de Wlz, Zvw, Wmo/Jw en pgb.
Dat laatste is nog lastig concreet te maken: hoe gaan we dan precies samenwerken?
In de maatschappij zien we dat de noodzaak om het systeem te veranderen in de zorg groot is. Van controlerend/beheersend naar vertrouwen als basis. We kunnen heel groots denken, doen we ook graag, maar de focus is nu op de eerste stappen.
Een eerste verkenning van netwerkmodel-kansen zijn we gestart door nauw samen te werken met het veld, ook met cliënten.
Ik word heel enthousiast van de eerste gesprekken. Bijvoorbeeld het idee, ingebracht door een van de zorgaanbieders, dat de wijkverpleegkundige (Zvw) een Wlz-indicatie kan klaarzetten voor het CIZ, voor de cliënten die al in zorg zijn bij de organisatie. Veel logischer vanuit cliëntperspectief; tenslotte denkt de cliënt niet vanuit kokers. Of dat huisartsen kunnen inprikken op het Indicatieregister om te controleren of er een Wlz-indicatie is.
Leuk om te vermelden: we werken nu als team aan diverse communicatiemiddelen waarmee we op verschillende manieren de kansen van het netwerkmodel onder de aandacht brengen. Dat geeft hopelijk richting en enthousiasme.
Ik merk en ervaar echt de wil om zaken significant anders in te richten. Dat zal her en der soms om moedige beslissingen en pittige gesprekken vragen, maar de gezamenlijke wil om het goede te doen is er en dat is een goede basis om te gaan bouwen.
We zien er als team naar uit om deze mogelijkheden stap voor stap met het veld te realiseren.
3. Welk project blijft jou bij?
Een belangrijk initiatief van het programma is het in leven roepen van de iWlz-cliënt-focusgroep (CFG). Dit in samenwerking met Pluut & Partners. We hebben tien cliënten bereid gevonden om mee te denken in het iWlz-proces. We dachten vooraf: ‘de cliënt’ is vast niet geïnteresseerd in het iWlz-proces. Het is immers behoorlijk administratief.
Niets is minder waar: de cliënten hebben het proces doorleefd/ervaren, wel vanuit een ander perspectief, maar heel waardevol om ook vanuit dit perspectief te blijven kijken.
Parallel zijn we in de periode 2021 - 2023 een pilot gestart met MedMij, CIZ en Proves.
Dit was in eerste instantie een onderzoek óf en hoe de wereld van het iWlz-netwerkmodel samen kan gaan met de wereld van MedMij. Een concrete usecase was: verzamelen indicatiebesluit uit het CIZ-Indicatieregister door cliënt via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Uit de pilot zijn waardevolle inzichten ontstaan die als een nader vertrekpunt dienen bij de start van een tweede pilot.
Uiteindelijk zou het mooi zijn als de cliënt, die wil en kan, met een PGO het totale zorgproces over alle partijen (en domeinen) heen kan volgen. Natuurlijk moet er ook een alternatief blijven bestaan voor die groep die niet kan of wil. Standaardiseren waar het kan en verbijzonderen waar het moet; hoe mooi is het als we digitaal en fysiek in de toekomst kunnen samenwerken?