Onze nieuwsbrieven houden je tweemaandelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van iStandaarden

Voorwoord

In deze derde nieuwsbrief in 2024 houden we je graag op de hoogte van de laatste updates over de iStandaarden. We praten je bij over de “special edition” van het softwareleveranciersoverleg op 2 juli 2024, de referentiegroepbijeenkomst voor iEb en de ontwikkelingen voor de iPgb standaard.

IZO KennisJam
IZO werkt aan meer samenhang in de informatievoorziening in de langdurige zorg en ondersteuning. Dit doet IZO door een goed netwerk te organiseren tussen de betrokken partijen, zodat zij elkaar kunnen informeren, inspireren en verbinding met elkaar op te zoeken.

Op 11 oktober 2024 organiseert IZO de jaarlijkse KennisJam. Deze bijeenkomst is bedoeld voor informatiemanagers, beleidsmedewerkers, adviseurs en projectleiders die werken aan digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg en ondersteuning. Op deze middag word je uitgenodigd om kennis uit te wisselen en samen antwoorden te formuleren op de vraag: Netwerkperspectief; hoe dan? Er is daarbij veel ruimte voor interactie en creativiteit.

In korte interactieve jamsessies komt aan bod hoe invulling kan worden gegeven aan het netwerkperspectief in de langdurige zorg en ondersteuning. Zo zijn er jamsessies over het Indicatieregister in de praktijk en over de Vernieuwing informatievoorziening Sociaal Domein (ViSD).

Lees het hele programma op de website.

Doe mee, denk mee en raak geïnspireerd om de voordelen van het netwerkperspectief te integreren binnen jouw domein.

Ik meld me aan voor de KennisJam.

Video: De waarde van het netwerkperspectief in de praktijk.
Gegevens één keer invoeren. Daarna zijn ze beschikbaar voor wie ze nodig heeft. Ze zijn veilig en actueel en beschikbaar om te hergebruiken voor meerdere doeleinden. Dat is het netwerkperspectief.

De Wlz-registers, waaronder het Indicatieregister, geven invulling aan het netwerkperspectief. Indicaties worden eenmalig ingevoerd door het CIZ en het zorgkantoor kan bij deze informatie. Met het ontwikkelen van de registers werkt het Actieprogramma iWlz aan het realiseren van het netwerkperspectief. IZO vroeg zorgprofessionals, cliënten en hun naasten wat het netwerkperspectief oplevert voor hen, nu en straks.

Bekijk de video IZO: informatievoorziening langdurige zorg (infoizo.nl).

Referentiegroepbijeenkomst iEb – 23 mei

Referentiegroepbijeenkomst iEb – 23 mei
Op 23 mei 2024 vond de eerste referentiegroepbijeenkomst plaats voor de iEb-release 2026 in Dierenpark Amersfoort.

Deze dag stond in het teken van het delen van informatie over de voorgenomen wetswijziging in het kader van inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. Daarnaast is de functionele behoefte die hieruit voortkomt opgehaald. Dit leidde tot goede en inhoudelijke gesprekken, waarbij duidelijk werd dat dit wetsvoorstel naast impact op de iEb-standaard zeer waarschijnlijk óók impact heeft op de iWmo-standaard.

De gesprekken hierover zetten we voort in de volgende referentiegroepbijeenkomsten later dit jaar. De prachtige locatie en de uitstekende lunch droegen zeker bij aan het succes van deze dag. Graag bedanken we de deelnemers nogmaals voor hun bijdrage.

iWlz
Met de ingebruikname van het Indicatieregister Wlz als bron voor alle indicatiegegevens, is het ontsluiten van indicatiegegevens via het berichtenverkeer niet meer van toepassing. Daarom heeft Zorginstituut Nederland voor het estafettemodel iWlz een publicatie gemaakt waaruit het indicatiebesluitbericht (IO31) is verwijderd. Dit is revisierelease iWlz 2.4.3. Op dit moment heeft deze release de status ‘in ontwikkeling’. Zodra het laatste zorgkantoor rechtstreeks is aangesloten op het Indicatieregister is iWlz 2.4.3 de lopende release. Volgens planning gebeurt dit in januari 2025. Hoewel het verwijderen van een bericht een kleine stap is in het informatiemodel, is het toch een belangrijke grote stap in de overgang naar het netwerkmodel.

iPgb standaard
Begin juli 2024 heeft het ministerie van VWS het Zorginstituut gevraagd om de doorontwikkeling van de iPgb-standaard te herstarten. Die is halverwege 2022 gepauzeerd in afstemming met alle betrokken partijen.

De afgelopen periode werd duidelijk dat er bij de verschillende ketenpartijen een gedeelde behoefte bestaat aan een nieuwe versie van de iPgb-standaard. Het Zorginstituut zal het proces voor doorontwikkeling opstarten in samenwerking met alle betrokkenen. Daarvoor volgt op korte termijn een oproep voor de Referentiegroep iPgb-standaard.

De besluitvorming over de doorontwikkeling vindt plaats in de Stuurgroep iPgb-standaard waarvoor het Zorginstituut het secretariaat voert en de voorzitter levert. Het Zorginstituut legt daarin de Kadernota iPgb-standaard voor ter besluitvorming. Daarna zal het releaseproces zijn vervolg krijgen.

Softwareleveranciersoverleg special edition
Op dinsdag 2 juli 2024 organiseerden het Zorginstituut en het Ketenbureau i-Sociaal Domein een speciale editie van het overleg voor softwareleveranciers in het sociaal domein en de langdurige zorg. Sprekers en genodigden gingen met elkaar in gesprek over de Nationale Visie en Strategie van het gezondheidsinformatiestelsel (NVS).

Het Zorginstituut heeft de presentaties op de website gedeeld. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein heeft een verslag gemaakt.

 

You are receiving this because you are subscribed to this newsletter from Zorginstituut Nederland. Unsubscribe.