FAQ informatiemodel
Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over het Informatiemodel iStandaarden.
Wat is het Informatiemodel iStandaarden?
Het Informatiemodel iStandaarden is een totaaloverzicht van bedrijfsregels, berichten of registers en processen die in onderlinge samenhang de specificaties beschrijven van de informatiestandaarden iWlz, iWmo, iJw, iEb en iPgb. Zie ook Informatiemodel iStandaarden.
Waarom is het Informatiemodel iStandaarden ontwikkeld?
Bij de uitvoering van de Wlz, Wmo en Jeugdwet zijn verschillende partijen betrokken. Gezamenlijk werken zij aan de juiste zorg op de juiste plek voor cliënten. Om dit voor elkaar te krijgen, is het nodig dat zorgaanbieders, gemeenten, zorgkantoren en andere partijen onderling informatie uitwisselen.
Met iStandaarden gebeurt dat op een standaard manier. De informatie-uitwisseling vindt zo veel mogelijk geautomatiseerd plaats vanuit de systemen van de betrokken partijen. Het Informatiemodel iStandaarden is ontwikkeld om vast te leggen hoe de informatie-uitwisseling er precies uit moet zien.
Zorginstituut Nederland gebruikt het Informatiemodel iStandaarden om de diverse iStandaarden integraal te beheren. Dat wil zeggen dat zoveel als mogelijk gebruik gemaakt wordt van dezelfde 'bouwblokken' waaruit de iStandaard wordt opgebouwd.
Zo voorkomen we onnodige verschillen tussen de iStandaarden en we vergemakkelijken de implementatie. In het Informatiemodel iStandaarden worden de verschillende bouwblokken ook in onderlinge samenhang vastgelegd en gepresenteerd. Zo wordt het bij voorgestelde wijzigingen mogelijk om een eerste inschatting te maken van de impact op de iStandaard.
Waarom is het Informatiemodel iStandaarden vernieuwd?
De wijze waarop het Informatiemodel iStandaarden beheerd en gepubliceerd werd voldeed niet meer aan onze wensen en eisen. De publicatievorm was niet goed aanpasbaar, en het inpassen van nieuwe modellen voor bijv. het Actieprogramma iWlz was maar zeer beperkt mogelijk. Door de inzet van frisse tools en nieuwe manieren van werken krijgen we met de lancering van de nieuwe publicatie van het Informatiemodel iStandaarden intern meer controle over wat we publiceren en op welke manier. Hiermee leggen we de basis voor nóg meer mogelijkheden in de toekomst.
Wat zijn de belangrijkste verschillen met de oude publicatie van het Informatiemodel?
De site is overzichtelijker, vraagt minder kliks en voldoet aan alle eisen van digitale toegankelijkheid. Ook het kleurgebruik is vernieuwd en de nieuwe menustructuur is intuïtief te gebruiken. Daarnaast hebben we een uniforme opzet voor elke standaard, waardoor informatie gebundeld en op logische plekken te vinden is. En maak je geen zorgen over links of favorieten: alle URL’s blijven na een nieuwe publicatie gewoon hetzelfde.
Naast deze voordelen hebben we ook een aantal keuzes gemaakt om bepaalde dingen (voorlopig) niet meer te tonen in het informatiemodel. Een aantal van de belangrijkste verschillen ten opzichte van het oude Informatiemodel:
- De Overzichtspagina toont alleen nog de releases die ofwel in productie zijn, ofwel in ontwikkeling. Specificaties van vorige releases zijn uiteraard nog steeds beschikbaar voor elke iStandaard op de pagina Releases op istandaarden.nl;
- De casuïstiek is geen onderdeel meer van het Informatiemodel. De casuïstiek is uiteraard nog altijd beschikbaar; deze is te vinden op de Specificaties pagina per release op istandaarden.nl. We onderzoeken momenteel wat de meest gewenste oplossing is voor de wat langere termijn;
- Het Referentiemodel wordt niet meer gepubliceerd. We onderzoeken momenteel op welke wijze we de beoogde functionaliteit van het Referentiemodel het beste kunnen inpassen in onze nieuwe werkwijze, en eventueel ook weer in de publicatie van het Informatiemodel.
Welke informatie bevat het Informatiemodel iStandaarden?
Het Informatiemodel iStandaarden bevat voor elke iStandaard informatie over:
A Processen | Hierin is vastgelegd welke partijen op welk moment welke informatie uitwisselen of delen en welke afspraken (regels) daarbij zijn vastgelegd.
B Regels | Uitgangspunten, bedrijfsregels, technische regels, invulinstructies, constraints en condities.
C Berichten of Registers | Een beschrijving van welke gegevens in een bericht of register zitten met een omschrijving van die gegevens.
D Gegevens | Definities van datatypen en codelijsten.
Waar vind ik welke codes gebruikt kunnen worden voor een berichtelement?
Welke codelijst gebruikt wordt, wordt bepaald door het datatype waarin het bericht- of registerelement gedefinieerd wordt. Via de pagina van het datatype kan je doorklikken naar de gekoppelde codelijst, en zie je direct alle mogelijke codes en hun omschrijving.
Er zijn verschillende mogelijkheden om deze informatie op te zoeken; waaronder
1. Vanaf de pagina van het bericht of register
- Klik in het UML-diagram op het element;
- Op de pagina van het element, klik op het gebruikte datatype;
- Op de pagina van het datatype, klik op de gebruikte codelijst.
2. Vanaf de pagina van de bericht- of registerklasse
- Op de klasse pagina is een tabel met per element het gebruikte datatype; klik in deze tabel op het datatype dat achter het element genoemd wordt;
- Op de pagina van het datatype, klik op de Codelijst.
3. Vanuit het codelijsten overzicht
- Kies in de tabel met alle codelijsten de juiste codelijst en klik op de naam van de codelijst om de codes en hun omschrijvingen te tonen.
Hoe zie ik of een berichtelement verplicht is?
Op de ‘UML-view’ van een bericht is aangegeven of een berichtelement altijd moet voorkomen (verplicht) of ook kan worden weggelaten (niet verplicht). Wanneer een berichtelement niet verplicht is, is dit weergegeven met de notatie ‘[0..1]’.
Let op
Een berichtelement dat niet verplicht is, moet soms in specifieke situaties wel verplicht gevuld worden. Bijvoorbeeld: de einddatum van een toegewezen zorgeenheid mag weggelaten worden. Maar wanneer de toewijzing wordt ingetrokken, moet de einddatum wel verplicht ingevuld worden.
Ik zie geen plaatje wanneer ik een bericht of register open
Soms kan het even duren voordat het UML-diagram met de inhoud van een bericht of register getoond wordt op de site. Na enige tijd zal het diagram alsnog getoond worden. We werken aan een oplossing hiervoor.
Waar kan ik bevindingen of wensen voor de publicatie melden?
Verbeterpunten of wensen t.a.v. de nieuwe publicatie van het Informatiemodel iStandaarden kunnen worden gemaild aan dgpi@zinl.nl. Wij verzamelen alle meldingen en zullen regelmatig verbeteringen doorvoeren op de publicatie. Ook zijn we nog op zoek naar testgebruikers die ons willen helpen het Informatiemodel nog verder te verbeteren. Als je hier interesse in hebt, dan horen we dat graag op het hierboven genoemde e-mailadres.
Zie ook
Externe koppelingen